Rättegång i USA:s tjänst

Måndagen 2 februari är det dags.

Ökända inkvisitorn och USA-sändebudet Agneta Hilding Qvarnström ska leda en ”rättegång” mot biståndsorganisationen al-Aqsa Spannmål. Juridiskt – och framförallt moraliskt – är anklagelserna givetvis ett skämt. Ett dåligt skämt.

Den ”irrlära” inkvisitorn är utsänd att bekämpa är tanken på att förtryckta folk har rätt att göra motstånd mot ockupation och imperialism. Inkvisitorn fortsätter här sitt USA-uppdrag från tidigare fall, där hon brännmärkt det irakiska motståndet som terrorism.

De som har möjlighet bör ställa sig utanför tingsrätten på måndag för att visa sitt avståndstagande mot politiska rättegångar i Sverige.

Vi vidarebefodrar nedan ett inlägg i frågan som Gösta Hultén, aktiv inom Charta 2008, har skrivit. (Adressen till Tingsrätten i Malmö tycks ha blivit fel i Göstas text. Så vitt vi känner till är adressen Kalendegatan 1, inte Kanalgatan 1. Ligger relativt nära tågstationen, och nära Malmö dramatiska teater/HIPP)

 

************************

************************

Hjälp till Gaza blir ”stöd till terrorism”.

Samtidigt som kraven växer om utredning av israeliska krigsbrott i Gaza, startar en rättegång i Malmö, där åklagaren vill terroriststämpla humanitär hjälp till Gaza – eftersom Hamas kontrollerar Gaza.
På måndag den 2 februari startar en starkt politisk rättegång i Malmö, där åklagaren vill få Khalid al Yousef, svensk medborgare med palestinsk bakgrund, dömd för terroristbrott.
Han ska ha skickat pengar till humanitär hjälp till Gaza.

– Jag har ingen anledning att inte tro att pengarna gått till det han påstår att de gått till, säger överåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, till TT.
– Men att peta in pengar någonstans i det här systemet, oavsett var, är att indirekt stödja terror.
I dagens verklighet är resonemanget utmanande.
Många svenskar är upprörda och förtvivlade över Israels brutalitet mot civila i Gazakriget. Även de har ”peta in pengar i det här systemet”. Hamas är den enda organisation i Gaza som når många drabbade.

Khalid al Yousef säger själv att 13 000 dollar gått till barnsjukvård och annan hjälp. Åklagaren menar att Hamas kontrollerar sjukvården i Gaza. Därför är all hjälp, oavsett användning, åtalbar, anser hon.

Under förundersökningen har åklagaren begärt hjälp av israelisk underrättelsetjä nst för att få bevis. Under förhör 2006 fick Khalid se ”erkännanden” som tagits fram av Israel.

Det är andra gången terroristlagen från 2003 prövas i svensk domstol. 2005 dömde Svea hovrätt två irakiska kurder för finansiering av terrorism till 5 resp. 4 års fängelse, för att ha samlat in pengar som nått en terroriststämplad motståndsgrupp i början av USAs krig i Irak.
Förra våren misslyckades dock en åklagare i Stockholm med att få två svensk-somalier åtalade för finansiering av terrorism. De väntar på skadestånd för över 100 dagar i häkte.

Att använda bevis från ena parten i ett pågående krig, är inte rättssäkert. Det riskerar att göra rättskipningen politiserad. En dansk domstol ansåg 2007 inte att de israeliska dokument och rättsprotokoll som lagts fram ”nådde upp till dansk juridisk nivå.” och den åtalade friades.
Rättegången i Malmö visar att den nya terroristlagen ger politiska rättegångar. Det hotar rättssäkerheten för alla.
Gösta Hultén, Charta 2008
Info på www.charta2008. se

Rättegången är offentlig och startar kl 09.00 i Sal 7 Malmö Tingsrätt, Kanalgatan 1, Malmö

1 Responses to Rättegång i USA:s tjänst

  1. iraklund skriver:

    Intressant att notera: Så kallade bevis i fallet kommer från ”Israels” underrättelsetjänst. Och wikipedia..
    Väldigt seriöst.
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2407777.svd

Lämna en kommentar