Ohly bland kurdiska USA-vänner – vänsterpartiet mörkar politiskt ställningstagande

Svenska Dagbladets mellanösternreporter Bitte Hammargren skriver om vänsterpartiets resa till norra Irak, där Lars Ohly skall träffa de representanter för Kurdistans regionala regering som han sedan tidigare har gratulerat och stött.

Hammargren uttrycker sig på följande vis:

”Det är intressant att riksdagens mest USA-kritiske partiledare besöker Iraks mest USA-vänliga region.

Visserligen hade USA-flaggorna och bilderna av president Bush försvunnit från vanliga hem i Kurdistan när jag var där i våras.

Men kurderna i norra Irak har erbjudit USA både permanenta baser och de har – mot Bagdads vilja – klubbat igenom sin egen oljelag som öppnar dörrarna för utländska oljebolag.”

Ja, det är onekligen intressant.

Såvitt vi förstått är inte ens hela (v):s partistyrelse med på noterna.

Åtminstone tycks en viss förvirring råda.

Eva Björklund, som är suppleant i partistyrelsen, kunde således skriva på epostlistan ”v-internationell” (13 oktober 2008):

”VU kom fram till att inbjudan från KRG inte kunde antas.

/…/

Jag har hört ryktas om att resan skulle bli av i augusti, men eftersom det ännu inte finnms något politikansvar, och ingen fungerande samordningsgrupp (ISG) så vet jag inget. Så det var intressant med denna information.”

Via omvägar, nämligen via Irakkommittén i Lund – vår kommitté – får alltså en ledande medlem av partiet reda på resan blir av.

Och för världen utanför partiet väljer Lars Ohly att använda sig av en relativt liten kurdisk nättidning, Beyan.net, för att informera folk i gemen om en oerhört avgörande fråga. Det tycks alltså nästan som om frågan göms undan för allmänhet och partimedlemmar. Kanske upplever partiet en osäkerhet om hur man ska förhålla sig till frågan, en osäkerhet om antikrigsrärelsens hållning och en osäkerhet om hur man ska bemöta det egna partiets kadrer och aktiva. 

Det ska därför bli intressant att se om (v) väljer att överhuvudtaget skriva om resan för en bredare publik.

Än så länge finns ingen information på vänsterpartiets hemsida.

Kanske får vi därför åter leta febrilt bland mer eller mindre obskyra hemsidor som Beyan.net för att få reda på någonting angående (v):s politiska position i frågan?

Annonser

16 Responses to Ohly bland kurdiska USA-vänner – vänsterpartiet mörkar politiskt ställningstagande

 1. Kawe skriver:

  Jag ser att ni länkar till Baathpartiet – alltid trevligt när den anti-imperialistiska vänstern lierar sig med fascister och massmördare. Fortsätt med det!

 2. Andro skriver:

  Verkligen! Ni är en skam för allt som har med socialism att göra. Länka till fascister och kalla de för motståndrörelser.
  Med sådana ”vänsteranhängare” som er behöver V inga fiender, ni sköter arbetet väldigt bra….

 3. iraklund skriver:

  Hej Kawe och Andro!

  Först: Ursäkta sent svar. Datorn har fått vila några dagar.

  Vi lierar oss inte med Baath. Vi länkar till Baath därför att det är ett parti som motsätter sig ockupationen av Irak. Alla grupper som motsätter sig ockupationen av Irak behöver inte nödvändigtvis vara teoretiskt eller ideologiskt ”trevliga” eller ”sympatiska”, utifrån vad vi eller andra tycker. Vi samlar på vår hemsida länkar till en stor mängd grupper som sinsemellan kan vara ganska olika, och som egentligen enbart har det gemensamt att de motsätter sig ockupationen och stödjer motståndet mot den.

  Själv är jag t.ex. ingen anhängare av baath-ideologin. Vår politiska plattform eller våra ställningstaganden bygger på våra paroller. Kring dessa paroller kan människor ur väldigt skilda politiska läger samlas. Det kallas för frontorganisering.

  Med vänlig hälsning,
  Jon Bonnevier,
  sammankallande för Irakkommittén i Lund

  PS.
  Jag har också svarat på Sakine Madons blogginlägg. Jag hoppas verkligen att hon kommer att publicera detta svar, så att vi får rätt att gå i svaromål.
  http://sakine.blogspot.com/2008/11/ohly-fr-skll-av-saddamanhngare.html
  DS.

 4. Einar Schlereth skriver:

  Jan,
  det är helt korrekt det du säger. Först och främst är Iraksolidaritetets uppgift att försvara irakiernas rätt att försvara sig mot en fruktansvärd och dessutom helt illegal aggression och okkupation. Om man tycker om Saddam eller inte eller om man tycker om de kurdiska gangstrar Talabani och Barzani är ovidkommande. Vi måste försvara Bandung-konferensen anda: att inte blanda sig i inre angelägenheter med våld. Att FN har blivit en instrument till den värsta aggressionsmakten i världen är en ytterst skamligt kapitel. Därför blir alla argument från FNs sida ogiltig. Och irakier som ställer sig på aggressorernas sida har helt enkelt ingen skam i kroppen och är dessutom en fara för allmänheten. Tänk om en majoritet av svenskarna skulle ställa sig på motståndets sida då skulle de ropa på vännerna i Washington att skicka lite med bombplan.
  Einar

 5. Ibrahim Dogan skriver:

  Einar

  Om Sverige var styrd av en despot av Saddams mått. Och tog kål på sitt eget befolkning?
  Skulle du som svensk medborgare inte vilja se hjälp utifrån för att bli av med en sådan despotisk massmördare så att demokrati infördes i Sverige?

 6. Ibrahim Dogan skriver:

  Al Qaeda och Ansar Al islam skördade tusentals offer i Irak genom sina självmordbomber främst mot Shia muslimer och kurder. De var emot USA befrielse av Irak också.

  Ingår de eran Front också?

 7. iraklund skriver:

  Tyvärr har Sakine Madon valt att refusera vårt inlägg, men bland annat Mathias Cederholm har bemött kritiken på ett förtjänstfullt sätt.

  Vi för vår del refuserar som regel inga inlägg. Endast inlägg som uppenbart bryter mot rådande lagstifting – exempelvis hets mot folkgrupp – kommer att raderas. I övrigt välkomnar vi, till skillnaden från liberalen (?) Madon, kritik.

  I vårt refuserade svar valde vi exempelvis att bemöta skribenten ”Mimers brunn”, som undrade ”var vi var” när kurder råkade illa ut under Saddams styre.
  Och som av en händelse har såväl undertecknad som minst en annan aktiv medlem av vår kommitté sedan tidigare varit aktiva i kurdfrågan.
  Vi var (för min del sporadiskt, men för Leif – en annan av våra medlemmar – synnerligen aktivt och energiskt) delaktiga i en grupp kallad ”Bojkotta Turkiet-kommittén” som i sin tur var knuten till ”Kurdistangruppen i Malmö”.
  Denna grupp – ledd av framlidne och bland kurder i södra Sverige välkända Hans Dubber – behandlade också situationen i södra Kurdistan eller norra Irak.
  Om Hans Dubber: http://www.saradistribution.com/Hans_Dubber.htm

  Att anklaga oss för att vara ”kurdhatare” blir alltså dubbelt befängt: Dels för att vårt nuvarande ställningstagande inte har det minsta med etnicitet att göra, dels därför att några av oss tidigare varit aktiva i att uppmärksamma kurders lidande.

  Vi borde därför närmast bolla tillbaka frågan till skribenten ”Mimers brunn”: Var var DU när tiotusentals kurder slaktades? Vad har DU gjort?

  Detta är oerhört centralt:

  Vårt nuvarande politiska ställningstagande har inte det minsta med etnicitet, religiös tillhörighet eller liknande indelningar att göra.

  Överhuvudtaget är det för oss fullständigt egalt huruvida vissa medborgare i den statsbildning som kallas Irak råkar vara födda som araber, turkmener, kurder eller någonting annat.
  Vi bryr oss inte om det.
  Det vi bryr oss om är ockupationen och hur denna delar in irakier i olika läger, politiskt sett. Vissa – den absolut överväldigande majoriteten – önskar USA-alliansen ut ur Irak. Andra – en försvinnande liten minoritet, däribland den styrande politiska och ekonomiska eliten – stödjer ockupationen och agerar quislingar.
  Vi ställer oss på folkmajoritetens sida, på motståndets sida.
  Och inom det irakiska motståndet finns diverse ”undergrupper”: Sunnitiska araber, sekulära araber, sunnitiska kurder, sekulära kurder, sunnitiska tukrmener, sekulära turkmener, shiitiska araber, shiitiska turkmener, shiitiska kurder, etc., etc.
  Ett flertal andra indelningar är möjliga. Men för oss är dessa indelningar mindre viktiga.

  Huvudmotstättningen förblir motsättningen mellan ockupationsmakten och deras samarbetsmän å ena sidan, och det irakiska folket och deras rättfärdiga motstånd å andra sidan. Detta är det centrala ”mått” varigenom andra indelningar måste betraktas och bedömmas genom.

  När det gäller de större kurdiska partierna – i synnerhet PUK och KDP i Irak, PKK i Turkiet samt PJAK i Iran – så menar vi att de genomgått en ”reaktionär metamorfos”.
  Det är ingenting konstigt att vi stödde en del av dessa partiers krav tidigare, medan vi idag betraktar rörelserna annorlunda.
  De har gått från att ha varit imperialismens motståndare, till att ha blivit imperialismens tjänare.
  Undertecknad har skrivit ett debattinlägg om detta fenomen i veckotidningen Internationalen, som vi möjligen kommer att skanna in på scribd.com senare.
  Rörelser kan förändras, vilket innebär att även våra politiska ställningstaganden måste förändras. Här hänvisar undertecknad i debattinlägget till en läsvärd artikel av James Petras:
  ”Separatism and Empire Building in the 21st Century”
  http://petras.lahaine.org/articulo.php?p=1738&more=1&c=1

  Vi tror att det är möjligt att bland andra vänsterpartiet har förbisett denna grundläggande och i många fall avgörande förändring, att ”gratulationerna” till exempelvis PUK kan bero mer på ”gammal vana” än på en väl genomtänkt och politiskt aktuell analys.

  Annars, vad gäller det irakiska motståndet:

  Vårt ställningstagande och vår paroll ”Stöd irakernas motståndskamp” handlar om PRAXIS, inte om enstaka gruppers hela politiska program eller världsbilder.
  Således stödjer vi MOTSTÅNDET – HANDLINGAR AV MOTSTÅND – men vi tar inte ställning vare sig för eller emot t.ex. Baath-partiets partiprogram.

  Detta är egentligen ingenting konstigt alls.

  Tänk dig exempelvis ett annat sammanhang. En strejk t.ex.
  Kanske är vissa av dina arbetskamrater – låt oss kalla dom Fatima och Jörgen – i ena fallet en så kallad islamist och i andra fallet en Sverigedemokrat.
  Men dessa arbetskamrater är – i likhet med dig själv och månmga andra – enade i kampen mot en försämring av arbetstiden och schemat.
  Väljer du då, som exempelvis fackligt organiserad, att stå enad med Fatima och Jörgen i PRAXIS mot arbetsköparens försämringar, i just denna fråga?

  Givetvis måste du göra det!

  Detta betyder inte att du behöver skriva under på hela Fatimas eller Jörgens världsbild i övrigt. Tar du ställning FÖR strejken och MOT försämringarna av arbetsförhållandena så är det just detta du tar ställning för och emot, ingenting annat.

  Detta besvarar Ibrahim Dogans frågor:

  Vi stödjer det MOTSTÅND som bedrivs, själva praktiken, men vi tar inte ställning till enstaka grupper politiska (eller religigösa, sekulära etc.) program i övrigt.
  Fronten vi talar om är alltså en front för motståndet och mot ockupationen, i enlighet med våra paroller.

 8. Ibrahim Dogan skriver:

  Med andra Ord så stödde ni Zarqawis motstånd fastän det drabbade tusentals oskyldiga civila shiitiska Irakier?

  Är det du menar?
  Inser ni inte det befängda med detta påstående.

  Det är som att säga jag stöder detta ”djurslakteri” men jag bryr mig inte hur de slaktar sina djur. Om de börjar med fötterna eller huvuden har för mig mindre betydelse, bara de slaktar djuren så jag kan få kött på mitt bord.

  Bara för att ni ska få ideologiskt ”kött” på era högtravande kommentarer
  är ni beredda att liera er med vilka som helst?

  I den ”heliga motståndets” namn?
  Ett motstånd som ni formulerat i trygghetens sverige och utan minsta folklig förankring i realitetens Irak. Jo förvisso från vissa obskyra grupper som
  inte har en vettig demokratiskt program på sin agenda.

  Mandateten från vissa reaktionära grupper i inom den sekteriska vänstern i Sverige är inte tillräckligt för att legitimera ett terror mot en folkvald regering. Ett terror som civilbefolkningen långt ifrån varit förskonat ifrån och vars enda syfte hittils varit att störta landet i kaos.

  ”Medlen kan aldrig och aldrig! helga målen!”

 9. iraklund skriver:

  Ibrahim Dogan:

  Du skriver, ”..utan minsta folkliga förankring i realitetens Irak”.

  Vad har du hämtat den informationen ifrån?

  Jag skulle vilja påstå att Irakkommittéerna i såväl Lund som Malmö – liksom övriga systerorganisationer runtom i landet – har ganska ”mycket på fötterna” när det gäller våra analyser av motståndet.

  Alla opinionsundersökningar genomförda hittills sedan invasionens början 2003 – även sådana undersökningar som genomförts på uppdrag av Pentagon – visar med stor tydlighet att majoriteten av irakierna önskar USA-alliansen ut ur landet, och att majoriteten stödjer väpnade attacker riktade mot ockupationsmaktens militär.

  Det enda undantaget i denna statistik är just kurderna, vilket drar ner siffrorna för Iraks totala befolkning något.

  Inte desto mindre – trots kurdminoritetens stöd för USA – så förblir stödet för kravet på att USA lämnar landet och stödet för väpnade attacker, dvs. just det motstånd vi stödjer, stort.

  Se figuren under ”Approval of Attacks on US-Led Forces”, sidan 8:
  http://www.worldpublicopinion.org/pipa/pdf/sep06/Iraq_Sep06_rpt.pdf

  Vad gäller Zarqawi/al-Qaida så åtnjuter de inget stöd idag. Motståndet har mer eller mindre utmanövrerat al-Qaida – eller ”Islamiska staten i Irak” – fullständigt.
  al-Qaidas sekteristiska våld som riktas mot irakier enbart på grundval av deras tro har givetvis ingenting med motståndet att göra.
  ”Islamiska armén i Irak” – en av de militärt viktigaste motståndsgrupperna, som du även finner bland våra länkar – har även varit i strid med al-Qaida ett antal gånger just på grund av avskyn för sekteristiskt våld som tjänar USA och deras marionetter.

  Avståndstagandet till sekterism är bland det irakiska motståndet generellt stort.

  Nyligen har såväl Muslimska lärdes förbund som Islamiska armén gått ut mycket hårt mot de människor (enligt vissa uppgifter kurder, faktiskt) som dödat och dödar kristna i t.ex. Mosul. Islamiska armén uppmanar direkt till Iraks folk att söka upp och bestraffa de som utför dessa brott:
  http://iaisite-eng.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1513&Itemid=37

  Med vänlig hälsning,
  Jon Bonnevier,
  sammankallande för Irakkommittén i Lund

 10. Ibrahim Dogan skriver:

  Tack för ert svar, och den tid ni tagit för att delge mig det. Personligen är jag av den åsikten att USA ska stanna i Kurdistan även om de lämnar övriga Irak.

  Den kurdiska befolkningen behöver USA som ett garant mot ytterligare förtryck och hot från sin omgivning. Historien har visat tidigare med vilken hänsyslöshet makthavarna från Bagdad farit fram mot Kurdistans befolkning

  USA ska stanna i Kurdistan i Irak inte bara som en garant från ytterligare halvgalna despoter från Bagdad utan även som ett skydd från totalitära diktaturer syrien och Iran, och en halvfascistiskt generalkår i Turkiet.

  Fast det är min åsikt och jag vet inte om alla kurder håller med mig.

 11. Ibrahim Dogan skriver:

  Självmordsdåd i Kirkuk

  ”46 personer hade dödats och 93 skadats.

  Bombmannen slog till mot den populära restaurangen Abdullah någon mil norr om Kirkuk mitt under den fyra dagar långa muslimska högtiden id al-adha. Många är lediga under id al-adha,”

  Det här ert så kallade motstånd.
  Jag mår bara illa

 12. Mathias Cederholm skriver:

  Ibrahim.
  Krig under ockupation blir så gott som alltid mycket blodiga. I synnerhet om delar av befolkningen i det ockuperade landet ställer upp som quislingar. Terror mot civilbefolkning från alla sidor är återkommande i sådana fall – alltsedan amerikanska frihetskriget, vilket ofta glöms bort (läs t.ex. William Polks ”Violent Politics” för en historisk genomgång av sådana krig). Naturligtvis är aggressorn den ytterst ansvariga, i Iraks fall USA.
  Bombningen i Kirkuk utfördes emellertid troligen inte av vad du kallar motståndet. Måltavla var faktiskt medlemmar i motståndsorganisationer som inbjudits till ”förhandlingar” av PUK – Talabanis parti. PUK:s folk lämnade lämpligt nog lokalen innan smällen. Man kan hysa vissa misstankar!?
  Se kommentar
  http://www.roadstoiraq.com/2008/12/11/a-plot-to-kill-a-sheikh/
  med hänvisning till
  http://www.araahurra.com/haberler/haber.aspx?dil=2049&metin=2008121113
  samt
  http://www.ww4report.com/node/6516

 13. e270 skriver:

  jag är så trött på den dogmatiska och post liberala vänstern.ni kastar begrepp som fascism och rasism runt om er så att det susar om det.vänstern är död.dess retorik lever på den post liberala världsordningen som adopterat det ruttna kulturmarxistiska retoriken. ni representerar västerländsk imperialism när den är som värst. jag tänker inte vara med och importera egalitarism och könskrigsfeminism till tredje världen.nog nu!..jag är anarkoidentitär och traditionalist.

 14. e270 skriver:

  vill bara poängtera att jag skriver inte under namnet e270,det är min flickvän ,litet misstag =)

 15. Said skriver:

  Väldigt fint skrivet ”e270” angående intiga kulturmarxistiska retoriken där den enbart är belastad med hybrid begrepp av fascism, nazism, rasism, feminism och så vidare.

 16. Said skriver:

  Hur förklarar du Ibrahim peshmargas terror kampanjer mot både muslimer och kristna i Irak? http://www.christiansofiraq.com/kurdishterromarch297.html

  Medlen kan aldrig och aldrig! helga målen så kan man även undra sig varför Peshmarga terroriserar civilbefolkning? Vad är det för skillnad mellan den amerikanska militärens genomförda massaker av civila och Saddam Husseins? Hade inte förresten Saddam stöd från USA då ni fick genomlida ordentligt? Att man inte sopar rent under sin egen matta först förefaller detta hyckleriet inte uppnått kulmen av sina gränser än. Inte för att jag bekänner mig anhängare av Saddam Hussein.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: