Bomber välkomnar Negroponte

Ökända krigsförbrytaren och tillika vice utrikesministern John Negroponte besöker idag Bagdad.

Redan i morse fick han det ”välkomnande” han förtjänar: Två explosioner inträffade inne i Gröna zonen, den starkt bevakade högborgen för USA och Iraks quislingar.

Enligt al-Jazeera var den första explosionen en mina som sprängde sönder en bepansrad bil vid en checkpoint. Den andra explosionen var en bilbomb som detonerade intill utrikesministeriet. Minst en quisling-soldat ska ha skadats.

Negroponte är i Irak för att förhandla med marionettregeringen om truppnärvaron.

Trycket från den allmänna irakiska opinionen – det irakiska folket – gör att den illegitima regeringen inte alltid kan vara fullt ut samarbetsvilliga i alla frågor. De måste åtminstone framstå som att de ibland intar en annan position än USA.

Därför bevittnar vi idag cirkusen kring truppnärvaron. Här står två i grunden likvärdiga alternativ – i ett sorts fiktivt men för somliga medier spännande motsättningsförhållande – mot varandra. Antingen som Nuri al-Maliki och hans gäng önskar, alltså trupperna (åtminstone soldater utanför städerna eller ”offensiva” trupper) ska lämna Irak innan 2011 års utgång om de inte blir ”ombedda” att stanna längre (av den illegitima regeringen), eller som krigsförbrytarna i Washigton ibland säger ”ingen tidsplan för tillbakadragande”.

Möjligheten för den så kallade regeringen i Bagdad att ”be om” förlängd truppnärvaro i händelse av starkt irakiskt motstånd, är just den punkt som gör att detta alternativ framstår som ett skenalternativ i förhållande till jänkarnas dito.

Hursomhelst kan vi konstatera att de patriotiska irakierna fortsätter att kämpa. Det väpnade motståndet gör sig ständigt påmint.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: