USA kan vara ute ur Irak till 2011?

SVT rapporterar i en nyhetsnotis att USA:s militära ockupation av Irak kan avslutas år 2011.

Egentligen borde SVT skriva kan i kursiv, för det är nämligen bara en möjlighet. Visst kan en metorit slå ner i ditt tak redan imorgon, det är faktiskt en statistisk möjlighet. Men behöver det bli en nyhet av det?

På samma sätt: Finns det egentligen något nytt som förändrar situationen på ett avgörande sätt för irakierna i och med det preliminära förslag till planer för Iraks framtid som diskuterades i Bagdad idag?

I en artikel från New York Times idag klargörs några viktiga punkter:

1. Den så kallade tidstabellen för tillbakadragande, som alltså föreslår år 2011 som riktmärke, är ett ”aspirational goal”, en ambition att sträva efter. Inte en fastslagen tidpunkt.

2. Om ”säkerhetsläget” försämras – det vill säga om USA:s soldater, legoknektar och den av USA understödda regeringen möter alltför stort motstånd – så gäller inte längre planen på tillbakadragande.

3. Iraks illegitima regering kan när som helst be USA att stanna kvar i landet, om de bedömmer det nödvändigt.

4. Överenskommelsen säger ingenting om huruvida ”stridande soldater”, ”combat troops” ska ersättas av andra sorters amerikanska soldater eller inte. Som vi rapporterade i förra blogginlägget önskar exempelvis Barack Obama ha kvar en så kallad ”restarmé”, ”a residual force” i Irak på obestämd tid.

Enligt samma artikel i New York Times:

”Even if the goal of withdrawing combat troops by 2011 is realized, the accord does leave open the possibility that American military trainers and support forces could remain in Iraq after that time. It is unclear whether the accord provides for semipermanent military bases in the country, and what role the United States would play in providing air and naval support for Iraq.”

Hur exakt skiljer sig en sådan situation från dagens? Färre trupper från USA, fler utbildade quislingar från Irak möjligen. Men fortsatt ockupation.

Iraks framtid bör vara en angelägenhet för irakierna själva. För ett fritt och självständigt Irak. Det är vad den överväldigande majoriteten av irakierna själva önskar. Och det är deras såväl moraliska som politiska och juridiska rätt att få bestämma i sitt eget land.

1961 skrev Sveriges dåvarande statsminister Tage Erlander:

”Sveriges folk står enigt i föresatsen att värna landets oberoende och självständighet. Varje väpnat angrepp mot vår frihet skall mötas med beslutsamt motstånd.”

Nu har vi som tur är inte behövt värna vårt lands oberoende med vapenmakt.

Men irakierna har gjort det. Och USA har möts av ett beslutsamt motstånd.

USA-alliansen ut ur Irak – omedelbart och villkorslöst!

Länge leve det irakiska motståndet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: